Hei, og velkommen til disse sidene som handler om alt som har med jazz å gjøre. Jazz er en av de store nye musikksjangerne fra 1900-tallet. Av mange blir den ansett som den mest kunstneriske, intellektuelt krevende og autentiske sjangeren der ute, selv om denne formen også har sine kritikere som mener at jazz er for vanskelig og lite tilgjengelig. Sannheten er vel egentlig at jazz er et veldig vidtfavnende begrep, som kan ta inn i seg både det abstrakte og absurde og det mye mer tradisjonelle og kommersielt orienterte. Likevel er det nok riktig å si at dette er en musikernes musikk: svært mange utøvende musikere innenfor ulike sjangere liker spesielt å høre på jazz. Det er fordi den store graden av improvisasjon i jazzen setter krav til både ferdigheter og kreativitet på et nivå som man ikke i samme grad finner innenfor andre typer musikk.

Jazz var opprinnelig en musikkform som oppsto blant svarte amerikanere lengst sør i USA, i et område sterkt preget av rasemotsetninger og arven fra slaveriet. Samtidig viste det seg å være et uttrykk som kunne overskride alle disse grensene og skillene, og bli populært også blant hvite lyttere, dansere, og musikere. Ikke bare det, musikken spredte seg fra USA og utover hele verden, ikke bare til Europa men også til store deler av Latin-Amerika. Særlig kjent har jazzen fra Cuba og Brasil blitt.

På disse sidene finner du informasjon om de forskjellige formene jazzen har tatt opp gjennom sjangerens lange historie. I tillegg får du møte noen av de store legendene, fra Louis Armstrong til Miles Davis. Også Norge har sin store helt innenfor jazzen, nemlig Jan Garbarek.